Toti oamenii ar trebui sa faca voluntariat pentru ca acesta aduce numai beneficii, cum ar fi : inveti daruirea care vine din interior, te ajuta sa te dezvolti ca individ si te face sa te simti implinit, te ajuta in cariera, descoperi plăcerea de a planta un copac, de a dărui o carte, o jucărie sau un aliment, inveti să fii altruist, generos, să ai spirit civic, să fii implicat pentru societatea în care trăiești si inveti sa faci lucruri fara a urmarii foloase materiale.
Prin voluntariat poti sa iti faci prieteni noi cu care sa construiesti ceva frumos si trainic impreuna, descoperi realitatea din jurul tau si poti ajuta la corectarea nedreptatii, schimbarea unor legi care ii dezavantajeaza pe oameni si alte sute de benficii iti va aduce aceasta munca benevola.
În ciuda a ceea ce cred multe persoane, voluntariatul nu este „muncă pe gratis” pentru ca prin tot ceea ce faci te ajuta ca sa te dezvolti personal , ajutând la creșterea stimei de sine, a încrederii în sine, la un echilibru emoțional și o stare emoțională pozitivă.
Voluntariatul pune accent pe factorul motivațional, pe valorile moral-spirituale, pe satisfacția sufletească și pe stare de bine pe care le simte de obicei un voluntar implicat.
Deasemenea in viata unui voluntar apar deseori schimbari majore : tinde să fie mai sociabil, își face rapid prieteni, începe conversații noi, răspunde întrebărilor într-un grup, pune la rândul lui întrebări, are spirit de lider, dar și de echipă, gradul de egoism scade, este agreabili, mult mai vesel, deschis, încrezător, generos, responsabil și săritor.
Voluntariatul este cunoscut ca si o activitate de interes public desfășurată din propria inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora fară a primi o contraprestație materială dar el e mult mai mult decat atat pentru ca el este un element insemnat în dezvoltarea educației si formării profesionale.
El implica multe domenii cum ar fi : asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele.
Prin acțiunile de voluntariat putem obține abilități și cunoștințe noi, dar și competențe sociale (încredere, solidaritate, toleranță, etc), înveți să promovezi într-o formă creativă ideile personale și să lupți pentru realizarea lor până la final.
Prin voluntariat puteți salva vieți sau împlini destine pentru ca ajutorul tau neconditionat are un rasunet mare. Nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la comunitatea din care faci parte sau că ai ajutat nişte persoane mai puţin norocoase.
Acțiunea de voluntariat presupune seriozitate, să dai dovadă de compasiune, de răbdare, de ințelegere,de grijă nemăsurată și de dragoste față de cei pe care îi sprijinim.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au demonstrat că voluntariatul te face mai fericit pentru că reduce stresul şi te face mai sănătos. Potrivit helpguide.org, atunci când îţi canalizezi energia pentru a ajuta pe altcineva eşti mai puţin tensionat, îţi dă un sentiment al apartenenţei şi te face mai încrezător în forţele proprii. De asemenea, voluntariatul te face şi mai sănătos. Stările şi emoţiile noastre întăresc sistemul imunitar. Munca unui voluntar este indispensabilă şi contribuie cu adevărat la o cauză care poate depăşeşte comunitatea în care trăieşti.
Iata cateva citate care ne ajuta sa meditam si sa investim din timpul nostru atat cat si cand putem.Nimeni nu ne obliga sa facem mai mult sau aceasta sa fie un stres pentru noi.
1. “Există două modalităţi de a împrăştia lumină: să fii lumânarea sau oglinda care o reflectă.” (Edith Wharton)
2. “Voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit.” (Sherry Anderson)
3. “Nu poţi lăsa urme în nisip atâta timp cât stai jos.” (Nelson Rockefeller)
4. “O civilizaţie înfloreşte atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată.” (proverb grec)
5. “Voluntarii reprezintă IUBIREA în mişcare.” (autor anonim)
6. “Ia toate deciziile în viaţă gândindu-te la persoana care ai vrea sa devii.” (Dr. Paul Homoly)
7. “Fără îndoială că un grup mic dar dedicat şi gânditor de cetăţeni poate schimba lumea; de fapt, este
singurul lucru care a schimbat lumea până acum.” (Margaret Mead)
8. “Munca în folosul altora este ceea ce plăteşti pentru locul tău pe pământ.” (Mohammed Ali)
9. “Niciodată înaine, omul nu a avut o aşa mare capacitate de a controla mediul în care trăieşte, capacitatea de a pune capăt foametei, sărăciei sau dezastrelor. Avem puterea de a fi cea mai bună generaţie pe care a cunoscut-o vreodată omenirea.” (President John F. Kennedy)
10. “Voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemasurată, răbdare şi dragostea adevărată pentru naţiune.” (Erma Bombeck )
11. “Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democraţie. Votăm la alegeri, dar când te oferi voluntar, votezi în fiecare zi pentru comunitatea în care vrei să trăieşti.” (Marjorie Moore)
Împreună reușim
Donează la Centrul Cultural Graz pentru proiectul Aripile Sperantei Graz adica la motiv scri acest proiect
Destinatar : Das österr.-rum-Kulturzentrum Graz
IBAN: AT91 1400 0893 1034 6030
BIC: BAWAATWW
iar noi vom avea grijă ca toate acestea să se schimbe într-un mod eficient si rapid!
Împreună putem schimba destine și implini vise!
Poti dona si cu cardul pentru unul din cazurile de mai jos.
Cauze pe care le sprijinim
Donate now